Jaarlijks verlof

 vanaf maandag 4 juli tot en met woensdag 10 augustus

Thee

We zijn zeer trots op ons uitgebreide gamma thee van het Britse Whittard of Chelsea. Met 150 jaar ervaring op de teller weten ze als geen ander hoe een goed kopje thee moet smaken. Of u nu de puurheid van groene thee verkiest of de intense smaak van Darjeeling: in het assortiment van Whittard vind je zeker iets wat je kan bekoren.
Hiernaast bieden we ook een collectie exclusievere thee aan van het luxemerk Mighty Leaf. Deze theecombinaties verassen met hun verfijnde smaak en vernieuwende combinaties.
Deze twee topreeksen vullen we vervolgens nog aan met een beperkt assortiment Twinings. 

"Zelf drink ik het liefst English Rose. Dit is een gearomatiseerde zwarte thee met de fijne smaak van rozenblaadjes. Ideaal voor op elk moment van de dag."


Historiek van thee

China is de bakermat van onze theecultuur. De naam van Keizer ShenNung - 3000 jaar VC - is daarmee verbonden. De legende wil dat de Keizer de thee tijdens een verblijf in een bos ontdekte. De oorsprong van het woord thee komt ook uit China: ‘cha’. 
Nederlandse koopvaarders maakten in de 17e eeuw kennis met thee tijdens hun ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten en zagen er de grote gebruiksmogelijkheden van in. Het was een product dat hen grote winsten opleverde. Op Java en Sumatra legden de Nederlanders later theeplantages aan. De Engelsen deden dat in India en Sri Lanka (toen Ceylon). Tot in de 18e eeuw was thee, omwille van de hoge kostprijs, vooral een drank voor de rijken. 
Waar ter wereld je ook te gast bent, de kans is groot dat je thee krijgt aangeboden. Het karakter van de thee varieert vaak, afhankelijk van de gewoonten ter plekke. De kwaliteit van het theeblad, en uiteindelijk de thee, wordt bepaald door de hoogte, waarop de plantage gelegen is, en door het klimaat, dat tropisch of subtropisch kan zijn. 
Bij de pluk oogst men alleen de jonge loten, waarbij - afhankelijk van het aantal blaadjes, dat men tegelijkertijd plukt - onderscheid maakt tussen fijn-, medium- en grofpluk. De geplukte thee wordt in grote manden bijeengebracht om vervolgens afgevoerd te worden naar een bij de plantage behorende theefabriek. Bij zwarte thee laat men de bladeren gedurende twaalf tot achttien uur in dunne lagen uitgespreid liggen, waarbij een belangrijk deel van het aanwezige vocht verdampt (verflensing). Na dit zogenaamde verflensen wordt de thee "gerold"; de bladeren worden gedurende een half uur tussen twee horizontaal draaiende vlakken gewreven en samengerold. Tijdens deze bewerking komen sappen vrij, die onder invloed van zuurstof op elkaar inwerken en aan de thee zijn specifieke eigenschappen geven. Nadien laat men de nog vochtige thee met behulp van een droogmachine drogen bij een temperatuur van 80 tot 90 graden Celsius en verkrijgt men na een tijdsverloop van ruim een half uur zwarte thee.
Bij Groene thee zijn de theebladeren hetzelfde maar hier wordt na het verflensen hete stoom over de bladeren geleid en laat men het fermenteren achterwege. 
We kennen een veelheid aan zwarte en groene theesoorten, al dan niet gearomatiseerd. De laatste jaren zijn ook de infusies (enkel kruiden, fruit of gewassen; geen thee) erg in trek.