Jaarlijks verlof

 vanaf maandag 4 juli tot en met woensdag 10 augustus

Heerlijke chocolade bij Smik & Smak

Toen we twintig jaar geleden een chocolatier uitkozen voor onze winkel, kozen we voor een echte vakman. Hij zoekt de beste cacao en fijnste ingrediënten zorgvuldig uit en bereidt zo de lekkerste chocolade figuren.
Al onze chocoladeproducten zijn met zorg bereid. De jarenlange ervaring en handigheid van onze chocolatier resulteert in een breed gamma verrukkelijke chocolade figuren om écht van te genieten.


Historiek van chocolade

We weten met zekerheid dat de Maya’s, omstreeks 600 VC, bij de eersten waren die de smaak van de cacaoboon leerden appreciëren. Zij werden al snel gevolgd door de Azteken. Aan het hof van keizer Montezuma werd met de cacaozaden een drank bereid die zij ‘Xocoatl’ noemden.

In 1528 brachten de Spanjaarden de cacaoplant naar Europa. Na toevoeging van rietsuiker werd het een populair genotsmiddel dat Italië en Frankrijk al snel veroverde. Door de hoge kostprijs bleef het gebruik van cacao echter beperkt tot de hofhouding en de rijkere bourgeoisie. Dokters schreven niet zelden chocolade voor als medicijn.

In het midden van de 17e eeuw ontstonden op het Europese vasteland, naast herbergen, ook koffie- en chocoladehuizen. In de 18e eeuw, onder invloed van de industriële revolutie, werd chocolade meer en meer een massaproduct en werd het bereikbaar voor het gewone volk. Pas in de 19e eeuw werd de huidige vaste chocolade ontwikkeld.

Van in het begin van zijn Belgische carrière is de praline synoniem voor ‘geschenk’. Nochtans kennen we de praline onder haar huidige vorm van ‘gevuld hapje’ slechts sinds 1912. 

Mexico en het noorden van Zuid-Amerika zijn niet het enige teeltgebied van cacao gebleven. Vele landen, gelegen tussen 20° ten noorden en 20° ten zuiden van de evenaar, telen deze plant.
Op dit ogenblik zorgt West-Afrika, en vooral de Goudkust (Ghana) voor de helft van de huidige wereldproductie.
Er bestaan vele soorten cacao met aanzienlijke verschillen in smaak en prijs. Bovendien wordt de kwaliteit bepaald door het klimaat, de grondsoort en de nabehandeling na het oogsten. De cacaobonen uit de verschillende aanbouwgebieden hebben daarom ook een karakteristieke smaak.